Friday, August 6, 2010

misconception anda tentang industrial design

INI POST LAMA
well ini entry agak kearah marah.. tak nak baca jangan klik..

you see, i've been receiving plenty of comments yang tak berapa nak berasas tentang being a designer... fine, call a designer dimwit and all.. tapi kamu orang semua agak-agak barang-barang yang kamu orang pakai seharian tu siapa yang design??


ini termasuk :


berus gigi kamu, botol aerosol sembur nyamuk, botol coke, seterika kamu, laptop mahal kamu, handphone kamu tuuuu... mangkuk jamban pun kitaorang design lah!!
memetik sebuah artikel...



"Industrial Design or ID as it it commonly known as, is a rather specialised profession. Contrary to popular misconception, an industrial designer does not design factory processes. Basically, industrial design is a creative profession . The scope of work deals with the innovative and aesthetic aspect of product design.

Why is it being said that Industrial designers are often required to be multi-talented? This is because, he or she have to be an artist, marketing expert and engineer all roll into one. This profession requires the fine balancing of hardcore practicality and refined sense of aesthetics."

courtesy of : ezinearticle[dot]com

hambek kau.. bold dengan colour-colour siap!


kalau kamu kata kami tak belajar science.. sorry, naik lorry la kan..

human factors in design: ergonomics (include anatomy manusia)

electric and electronics : physics

material technology and processes : polymer and composite material (chemistry)

banyak lagi subject science.. maths pun ada tapi nak add satu-satu banyak sangat ye... so agak-agak yang ada MISCONCEPTION pasal designer ni.. TOLONG LAH UBAH....

soo please!!!! stop comparing me, dengan medic student ke, engineering student ke, law student ke, account student ke, all-those-gaji-ribu-ribu courses ke.. yes, i'm not BETTER la dari segi pointer ke ape ke kan.. tapi at least jangan lah compare something i love to do the most.. at least at the moment. i want to do this since i was young.. please respect my decision to choose industrial design instead of other courses.. kurang-kurang i know i'll be doing it for long time..

mama kata:

"getting into a university is one thing, but getting out from the university with a scroll is another thing.."

haaa ingat tu!!!

4 comments:

fahmi087 said...

tu dia DL dah berkata2 :-)

orang salah faham tu satu hal, kadang2 tu bila dah terangkan pun dia orang tak faham2 gak.... nak explain macam mana lagi tu....

hehe aku setuju dgn kata2 ur mama....

aku kena belajar byk lagi... byk benda nk kena belajar dlm IDe ni kan... lagi best bila kena belajar dari zero :-)

----------

Ala... Ainil buat la supaya anonymous boleh comment sekali... klu tak mau orang spam, moderate comment tu dulu

huhu nk guna name n alamat blog sendiri... huhu akaun google aku ni ada benda bukan2 sikit sampai kena private kan :-)

artkaiser said...

ooohhh i luv u ainil...hahhah ure my ideans...once ideans..owez ideans..hahha

ainil said...

well sometimes rasa macam nak dedicate blog ni for myself.. but since start meniarap dan merangkak dlm ide ney cam banyak pula nak diceritakan..

nama pun CHERITA CONTENG kan?

fahmi087:heee..
betul la.. ur aprreciate things better when u start from the bottom..
aku xnak wat anonymous sebenarnya..
but good idea anyway..

artkaiser:yess!!! thats the spirit!

Fahmi Raazali said...

haha anonymous tu klu mu tak mau, moderatekan kan comment mu, lepas mu approve baru klua kat blog mu ni nanti...

hehe, aku sendiri moderatekan comment kat blog aku tu... kadang2 ada je spam yg menyemakkan diri.