eheeee... korang suka makan jagung tak??
Jagung Bakar??
Jagung Rebus??
Jagung Stim??
Jagung Cup??
Jagung Pearl?????????????
sepanjang aku study dari tadika *haah tadika beb* sampai lah masuk degree there's always jagung! anywhere!!! *in malaysia je la, of course*
well honestly in Selangor jagung dia sekarang sangat lah tak sedap.. jagung memang ambil stok frozen je kot.. susah sangat nak cari yang ade X-factor-yang-pergh-superb-gilerr... BUT dulu masa zaman aku tadika, ada satu kedai (sekarang a few actually) kat Kompleks PKNS tu.. Nelson's! (kedai dia kaler hijau kuning) Uuuuu masa kecik-kecik kalau ikut mama pergi PKNS tu memang takkan miss singgah situ and Madeline *madeline punye chicken pie sedap ohh* Ok, kalau dekat Nelson tu ada Jagung Cup, Aiskrim Potong, Aiskrim Putar (maybe yoghurt kot.. macam masam-masam sikit dengan tabur berries.. haha tak ingat derr) Waffle.. Paling tak miss Aiskrim dalam Cone Waffle yang BAPAK BESAR TU... *ade siapa-siapa meleleh air liur??*
Sekarang ni rasanya mana-mana dah boleh jumpa Nelson.. Dah lama tak beli anything kat kedai ni so tak taw la apa rasa jagung dia sekarang kan..
HAAAA
dekat Terangganu macam-macam resipi aku tengok bagi mereka-mereka ni bikin laku kan jagung-jagung mereka..
ok salah satu nya if korang gi dekat Surau dekat area Syahbandar.. betul-betul kat simpang nak keluar surau tu ada la 2-3 gerai cendol, air and so-on.. kat situ jagung di AUMMMM.... air jagung pon dia ada jual..
resipi dia is jagung rebus, garam, butter @ marjerin (butter mahal sikit la but taste heck alot better), sedikit aji-no-moto (i dont like aji that much tapi kalau korang nak letak, ikut citarasa masing-masing la ye..) dan the not-so-secret-ingredient (well after aku bongkar ok!) is krimer!
yesss letak krimer pekat sikit.. kalau jagung rebus tu ada la dalam 2/3 periuk letak dalam 2-4 sudu besar.. alaaaaaaaaa korang adjust-adjust la sendiri.. malu la nak tanya brader tu... hehehe
ok next one is dekat depan Taman Tamadun Islam.. kakak yang buka gerai ni dengan hubby dia.. anak dia pon tolong-tolong sekali.. kakak ni dah gantung banner besar
"Jagung Bakar Special"
memang best la jagung dia.. pasal Marjerin dia sapu tu pon special.. mula-mula i can't figure out apa yang dia sapu kaler coklat-coklat tu.. peanut butter ke??? tapi nampak cam lembik-piek-piek-keceplek je.. but aku rase la.. RASENYE LA KAN resipi dia macam ni..
jagung fresh, garam sikit, aji sikit... marjerin ada terbahagi kepada dua.. marjerin kosong dengan hehehe marjerin special dia.. marjerin + gula hangus!! itu pasal la marjerin piek-piek-keceplek tu kaler coklat! kot... hahaha well, this is just a wild guess.. cuz after dia bakar jagung tu and sapu dengan marjerin ni.. kuah marjerin yang dah cair tu SANGAT LA MANIS! macam makan pop corn!!! and plus i think masa bakar dorang sapu sikit dengan susu condensed.. sooo jadi sangat sedap!
and yang aku dapat through internet Jagung Bakar dekat Teluk Ketapang punya resipi
5biji jagung fresh yang manis
25gram butter
100ml susu skim ferementasi *i think he means kondensasi*
setengah sudu garam
cara-cara:
bakar atas bara arang, at the same time campur butter garam and susu tu.. but save sikit susu untuk merenjis.. bakar sampai separuh masak and at the same time renjis dengan susu skim tu.. sampai masak..
hehehe so ni je resipi kali ni.. tataw la betul ke tak resipi aku bagi kat korang-korang ni.. kalau korang ada resipi bocor.. pass it to me lah ehh??? hahaha
5 comments:
ni baru gila2 jagung... sume jagung... jagung sini... jagung sana...
haha hebat jugak ko yek... boleh tau org yg beniaga tu dgn hubby dia... :-)
dah mase berniaga tu mmg cukup2 dia, seorang lelaki about her age dia panggil 'bang' and ada budak laki.. assumption laki dia la.. hahaha
hehe... ia la kot... oit... masuk sem nk g sambung makan kat kedai yg ada menu daging tu tak...
huhu yg aku pesan mi sup dulu tu...
ohhh!!! boleh2!! ajak bazil sure seronok.. haha
aku mmg nak travel pasal mkn je kat KT bukak sem ni.. plan baik punye! takkan asek nak makan kat kedai 24jam dgn ebby kot.. aku perlukan variety!!
plus aku nak KAMBING BAKAR dy.. hahaha
haha... daging kambing... tu la yg aku nk sebenarnya... nk test daging kmbing yg segar... makan oblong dah boloh dah...
daging yg fresh xpenah test lagi..
Post a Comment